Je hebt zeker al eens een functioneringsgesprek op je werk gehad. Zo’n gesprek dient om te spreken over je persoonlijk functioneren, of jij je nog gelukkig voelt in je job en waar er desnoods bijgestuurd kan worden. Dus waarom geen functioneringsgesprek met jezelf houden?

Wie ben jij nu?

Ben jij nog dezelfde persoon als 10 jaar geleden? Is je job nog dezelfde?  Is je omgeving veranderd? Doe jij je job nog steeds even graag? Of droom je stiekem van iets anders? Was je vroeger iemand die leefde voor de job? Maar voel je dat het vuur (wat) gedoofd is? Misschien ben je wel in die job gerold, maar was het nooit de bedoeling om die je leven lang te blijven doen. Het leek je toen misschien een goed idee om die opleiding te volgen, ook al is het nooit echt je ding geweest.

Veranderen of blijven aanmodderen?

Tja, dan is het misschien niet slecht om eens een functioneringsgesprek met jezelf te houden. Het is niet alleen goed om op werkvlak de boel te herzien. Want, je maakt je misschien soms de bedenking ‘is dit het nu’. Ofwel heb je soms het gevoel dat je 200 kilo meesleurt en dat je spiegelbeeld meer op een vogelverschrikker lijkt. Eigenlijk zou je soms liever naar de maan vliegen, in plaats van eten te maken voor man en kind. Die vlucht naar de maan klinkt zelfs veel aantrekkelijker dan met zijn vrienden weg te gaan. Je wilt eigenlijk liever in je bed kruipen en rust opzoeken.   

Ziet jouw privéleven er zo min of meer uit? Is er sleur gekomen in je leven, of misschien zelfs in je relatie? Wordt het niet tijd om daar het vuur terug aan te wakkeren? Als je niet oppast groeien jullie uit elkaar met alle gevolgen van dien… Hetzelfde verhaal met vriendschapsrelaties en hobby’s. Eigenlijk is die ene vriendschap al jaren aan het doodbloeden, waarom er nog hardnekkig aan vastklampen?  

Lijkt zo’n functioneringsgesprek met jezelf nu nog steeds een vreemd idee? Er sluipt snel routine is ons leven. We doen vaak dingen, omdat we ze gewoon zijn te doen en omdat het van ons verwacht wordt. Het is nochtans verfrissend om eens ‘gek’ te doen en sommige zaken helemaal anders aan te pakken. Je hoeft niet alles tegelijk te veranderen of je hele leven om te gooien.

De vakantieperiode is meestal een moment voor zelfreflectie, omdat je dan even afstand kunt nemen van het dagelijkse leven. Je bekijkt de zaken nuchter en je bent vastberaden het één en ander te veranderen. Maar, let op: Wanneer je eenmaal thuis bent en de koffers zijn uitgepakt zit je weer helemaal in die sleur. Van die stoutmoedigheid blijft meestal niets meer over. Dan is het nochtans het moment om de koe bij de horens te vatten. 

Hier zijn 5 tips die je op weg helpen:
  1. Schrijf voor jezelf op wat je anders zou willen aanpakken op vlak van werk, gezin, huishouden, hobby’s, sociale leven, financieel, enz.
  2. Maak een planning. Aan welke termijn denk je? Wat is haalbaar? Het hoeft niet allemaal in één keer te gebeuren. Misschien brengt de ene verandering automatisch de andere met zich mee.
  3. Zoek de balans tussen buikgevoel en gezond verstand. Neem geen overhaaste beslissingen, maar wees er wel bewust van dat je knopen moet doorhakken als je de rest van je leven gelukkig en succesvol wilt zijn.
  4. Schakel hulp in of praat er met iemand over die objectief is, zodat je het ook door een andere bril bekijkt. Laat je niet ontmoedigen of op andere gedachten brengen door iemand die zelf geen uitdagingen aandurft.
  5. Wees realistisch. Rome is ook niet op één dag gebouwd. Kleine stappen leiden tot een groot resultaat.

Elke verandering is spannend. Toch, wil je over 20 of 30 jaar niet beseffen dat je niet alles uit het leven hebt gehaald wat erin zit?  En, dat enkel omdat je bang was voor verandering? 

 

Onze ‘garantie op succes’ coaches zijn getraind om jou te helpen. Er zijn jou al honderden mensen voorgegaan. Allemaal enthousiaste klanten, die sinds ze hun KernTalenten kennen, stappen durfden te zetten en nieuwe uitdaging durfden aan te gaan. Een aantal van hun getuigden (link testimonials) hoe de KernTalenten hun leven positief veranderde. En hoe zij hun gouden sleutels tot geluk en succes in handen kregen.

Lees hier meer over deze methode. Wist je trouwens dat een VDAB loopbaancheque van 40 €, jou recht geeft op 4 uur loopbaanbegeleiding? Vraag jouw cheque vandaag nog aan!

Mail naar info@solut-hr.be


Wil je niets missen? Volg ons op Facebook, LinkedIn en op Instagram!