Ken je dat, je ligt ’s nachts uren te piekeren en als je goed en wel in slaap gesukkeld bent is het tijd om op te staan? Of je wordt badend in het zweet wakker omdat je alweer die nachtmerrie over je onzekere toekomst had. Iedereen piekert wel eens, maar het mag geen routine zijn. Enkele slapeloze nachten na elkaar zijn nefast voor je prestaties, je humeur én je gezondheid! Bedenk eens hoe fijn het zou zijn als je elke nacht lekker zou doorslapen. Lees hieronder het volledige artikel ‘slapeloze nachten zijn verleden tijd in 6 tips.’
Gepieker is nergens goed voor
Waarom lig je ’s nachts eigenlijk te piekeren? Is het job gerelateerd, financieel, relationeel of iets helemaal anders? Heb je redenen om te piekeren of is het een gewoonte om je van alles en nog wat in je hoofd te steken. Al dat nadenken is nergens goed voor. Omdat je nachtrust te wensen overlaat voel je je overdag alles behalve lekker. Je werk, dat je misschien zorgen baart, wordt niet meer naar behoren uitgevoerd. De irritaties en frustraties stapelen zich op en je geeft iedereen in je nabijheid ervan langs. Hierdoor voel jij je ongelukkig en vraagt jezelf af hoe het verder moet?
Is je getob van financiële aard, dan zou het weleens kunnen dat je van job dient te veranderen of minder moet uitgeven. Houden relationele problemen je wakker, dan komen nieuwe inzichten goed van pas. Wat de reden voor je slapeloze nachten ook is, er is voor elk probleem een oplossing.
Slapeloze nachten zijn verleden tijd met deze 6 tips, daarna volgt de rest.
- ’s Nachts los je je problemen niet op, die zijn er in de ochtend nog steeds. Bovendien vergroot je ze ’s nachts maar uit omdat er geen rem op staat. Is er toch iets waarover je tobt, schrijf dat probleem dan op, zodat je het de volgende dag kunt aanpakken.
- Probeer voor jezelf een slaapritueel te vinden, waardoor je sneller in slaap valt en doorslaapt. Ga voor het slapen nog even wandelen, drink een relaxerende thee, vermijd blauwe schermen zoals tablets en smartphones een uur voor het slapen gaan, lees een boek, doe aan yoga, doe een meditatieoefening …
- Las overdag één piekermoment in. Sta jezelf enkel op dat moment (ca. 15 minuten) toe om te piekeren. Indien je jezelf betrapt op meerdere piekermomenten overdag, schrijf die ook op om later aan te pakken.
- Onderneem nu actie, doe wat je nu moet doen. Concentreer je op wat je nu moet doen, je werk bijvoorbeeld, en zet je voor 100% in om je werk af te krijgen. Ook al verdrink je in het werk, neem pauze zodat je weer genoeg energie hebt om er tegenaan te gaan.
- Test je gedachten. Vraag jezelf af hoe groot de kans is dat hetgeen waarover je piekert werkelijk gebeurt. Hoe erg is het als het gebeurt? Wat is het ergste en wat is het beste dat er kan gebeuren? Waarom denk je zo? En zijn er nog andere denkpistes mogelijk?
- Relativeer. Zet je gedachten om naar procenten: je krijgt je werk misschien niet helemaal af, maar wel voor tachtig procent. Je relatie loopt misschien voor veertig procent scheef, maar wel voor zestig procent goed. Financieel gaat het je niet voor 100 % voor de wind, maar wel voor 75%.
Wanneer je zover bent dat je je zorgen voordat je de nacht ingaat aan de kant te schuiven, ben je klaar voor een nieuwe stap naar geluk nl. het aanpakken van de problemen. Waarom zit je relatie scheef, waarom heb je financiële problemen of waarom loopt het op je werk zo stroef? Voor elk probleem is er een oplossing en vaak begint die met zelfkennis. Hoe wij je hiermee kunnen helpen? Simpel, door een KernTalentenAnalyse en vervolgens door coaching of mentorship.
Coaching
Tijdens een coaching worden jouw issues en je KernTalenten in kaart gebracht en haalbare doelen vooropgesteld. Je krijgt door het kennen van je KernTalenten nieuwe inzichten en leert hoe ze in het dagelijkse leven te gebruiken. Hierdoor krijg je jouw unieke ‘gouden’ sleutels in handen om nieuwe deuren te openen. Bij mentorship gaan we nog een stapje verder en word je volledig opgevolgd en bijgestuurd tijdens het openen van die deuren. In beide gevallen kan je weer op beide oren slapen en nooit nog slapeloze nachten hebben.
Voor wie is coaching en mentorship?
- Iedereen die wil inzetten op zelfontwikkeling, persoonlijk geluk en succes.
- De ondernemer die vooruit wil, zijn business wil uitbouwen of een nieuwe business wil opstarten.
- Elke leidinggevende die zijn business en zijn medewerkers wil laten groeien.
- De jongvolwassene die zich wil positioneren in zijn 1ste job(s).
- De 40 plusser, vastgeroest in zijn gouden kooi.
- Iedereen met teveel stress en te weinig work-life balans.
- Iedereen die door moeilijke periodes (burn-out, bore-out, …) en mislukkingen is gegaan.
- Werkzoekenden die de juiste (job)keuzes willen maken.
Herken jij jezelf in dit artikel? Aarzel dan niet langer, Solut Coaching is er om jou te helpen en komaf te maken met gepieker en slapeloze nachten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor info of maak een afspraak.
Solut garantie op succes inspireert je met prikkelende blogs en belangrijke info, want iedereen heeft het recht om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je geen enkele blog of info missen? Volg ons op Facebook, LinkedIn en Instagram.
© Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash